Henkilökuvassa Mouliko Halén, 7. dan aikido

23.10.2018
Ollipekka Kangas, aikido 3. dan

Sympaattinen ja taitava Mouliko Halén, 7. dan aikido, saapuu Turkuun Shaolinin salille taas marraskuussa. Ollipekka Kangas esittelee meille tämän Suomen ystävän.

Mouliko Halén on 7.dan Aikikai Tokyo ja Sunyata Aikido Dojon perustaja ja pääohjaaja Oslosta. Mouliko alkoi harjoitella Aikidoa vuonna 1973. Hänen pääopettajansa ovat Kobayashi Yasuo shihan ja hänen poikansa Kobayashi Hiroaki, mutta häneen on ollut myös voimakas vaikutus Endo Seishiro shihanin tekniikoilla.

Moulikon leireillä on erittäin positiivinen ja lämmin tunnelma. Hänen opetustyylinsä on inspiroiva ja intensiivisestä treenistä huolimatta hymy on herkässä. Mieleen tulee Kobayashin loputon hyväntuulisuus ja säteily. Mouliko keskittyy  hyvään kontaktiin uken ja nagen välillä. Hänen mukaansa aikidossa voi olla hauskaa ja samalla harjoitella vakavasti. Moulikolla on myös  3.dan Daitoryussa Aiki Jutsussa ja 1. dan Katori Shinto Ryu.

Viime leirillä istahdin Moulikon seuraan perjantai iltana leiri treenin päätteeksi ja jututin miestä. Tässä muutama poiminta juttutuokiosta.

Kuinka sinun budourasi alkoi?

Aloitin karatella 1971 ja nuorena harjoittelijan näin Nagasuno sensein aikidonäytöksen Tukholmassa.  Inspiroiduin siitä kovin. Huomasin että karateklubini olikin budoklubi ja meillä oli monta lajia.  Näin myös Ichimura sensein demonstraatiot. Karatekisoissa tapasin ruotsalaisen aikido-opettajan joka esitteli minut Ichimuralle. Aloitin aikidon 1973. Harjoittelin aluksi karatea ja aikidoa sekä kilpailin myös suunnistuksessa sekä pitkän matkan juoksussa. Mentyäni armeijaan kilpailin armeijan suunnistusjoukkueessa. Armeijan jälkeen harjoittelin paljon, myös Katori Shinto Ryuta.

Mikä on aseiden asema harjoittelussasi?

Jos et harjoittele aseita vakavasti, ei siitä ole paljonkaan hyötyä aikidollesi, mutta tosissaan tehtynä aseet auttavat aikidoasi. On OK harjoitella myös ilman aseharjoittelua.

Milloin muutit Norjaan?

Muutin 1984 ja luultavasti jään sinne. Jossain välissä minulla oli kahdeksan seuraa, nyt neljä. Dojot ovat Oslossa ja sen lähialueilla. Meillä on oma liitto. Aikido on osa kamppailutaitojen harjoittelua. Haluan olla avoin ja että ihmiset ovat ystäviä toisilleen lajista huolimatta ja että sekä nuoret että vanhat voivat harjoitella yhdessä.

Harjoituksissasi on hieman kiinalaisia vaikutteita, kerrotko niistä?

Olen harjoitellut vähän paqua (Bāguàzhǎng (八卦掌) on yksi kolmesta eniten harrastetusta kiinalaisesta taistelulajista toim.huom.) ja treenasin  myös Escrimaa, painia ja kokeilen muitakin lajeja.  Kaikista lajeista voi poimia jotain aikidoon. Opetan muutakin kuin vain heittoja myös aloittelijoille, lukot tulevat heti mukaan. Lukko ei ole päämäärä vaan resurssi, harjoitella voi myös lukottamatta.

Suhteesi Suomeen?

Olen aina tuntenut itseni tervetulleeksi Suomeen ja tykkään harjoitella Suomessa. Treenasin aikoinaan Rainer Variksen kanssa ja vaikka emme ymmärtäneet toisiamme ystävystyimme. Olen harjoitellut aiemmin lisäksi Kari Tammisen, Juhani Laisin ja Miranda Saarentauksen kanssa.

Ichimuran aikoina aikido taisi olla kovempaa?

Kyllä mutta Kobayashi sensein myötä tuli muutos 1977. Silloin ymmärsimme että voit harjoitella vakavasti mutta silti pitää hauskaa tatamilla. Ennen oli mukana myös pelkoa tatamilla. Aikidokin voi muuttua fanaattiseksi. Skandinaavien on vaikea kilpailla siinä japanilaisten kanssa. Kova harjoittelu kyllä kasvattaa spirittiä ja kestävyyttä, mutta emme enää harjoittele sillä tavoin. Olen tehnyt vuosi shiatsua ja opetan myös sitä. Minulla on oma vastaanotto sivutyönä.

Olet kuulemani mukaan toiminut myös henkivartijana?

Olen tehnyt niitä hommia korkean profiilin henkilöiden kanssa mutta valitettavasti en voi kertoa niistä töistä enempää.

Terveisiä harjoittelijoille Suomessa?

Suosittelen kaikille kansainvälissiä leirejä. Opetan itse Skandinaviassa ja muualla. On hienoa kun eri kansallisuudet harjoittelevat yhdessä.

Aikido Norjassa:  https://aikido.no

Ota meihin yhteyttä


Kerro meistä kavereillesi

  • paidat vaatteet