Kun kaksi tietä kohtaa – Shaolinin kesäleiri elokuun alussa

Shaolinin salilla vaikuttaa useita kokeneita kamppailun osaajia. Tutustu, miten kaksi heistä kohtaavat kesäleirillämme.

Shaolinin Sali juhli vuonna 2017 40-vuotista taivaltaan. Tätä juhlaa varten perustimme juhlatoimikunnan vastaamaan tapahtuman järjestelyistä. Shaolin juhli suurella juhlanäytöksellä täydelle Sigyn-salin yleisölle. Tästä tapahtumasta jäi yhteenkuuluvaisuuden tunne ja harjoittelijat lähentyivät toisiaan lajitaustasta riippumatta. Tätä täytyy saada lisää.

Salimme aktiivinen salitoimikunta jatkoi kehitystyötään ja tuli ajatus, että saisimmeko taitavat ja kokeneet shihanimme Ilpo Jalamon, karate 7. dan ja Petteri Silenius, aikido 6. dan, pitämään meille jotain yhteistä. Tästä nousi ajatus Shaolinin kesäleiristä ja se järjestettiin viime kesänä 2018.
Perinne saa jatkoa elokuussa 2019.


Yhdessä ja erikseen

Leirin teemaan kuului yhteisharjoituksia sekä myös lajikohtaisia tunteja. Yhteisharjoituksissa toisen opettajan ohjatessa saattoi yhtäkkiä huomata tekevänsä tekniikkaa muiden joukossa toisen leiriopettajan kanssa. Tällä tavalla saimme ymmärryksen, että kaikki lähtee nöyryydestä ja avoimuudesta; vaikka olen kokenut opettaja, haluan silti harjoitella ja saada uutta oppia osaamiseeni. Ilpo ja Petteri olivat vuorollaan avoimesti mukana harjoittelemassa muiden mukana, jos siihen tuli mahdollisuus.
Mielenkiintoisinta antia leirillä olivat kenties opettajien ristiinohjaukset. Ilpo Jalamo opetti aikidokoille potkuja ja lyöntejä sekä ennen kaikkea vastaanottoja niihin. Ilpo Jalamon mukaan:” Jos et tiedä, miten lyödä tai potkia, et osaa ikinä niitä myöskään vastaanottaa”. Aikidokat saivat myös lyhyen opetuksen, mitä tarkoittaa kata karatessa ja miten sitä sitten sovelletaan.
Petteri Silenius kävi läpi karatekoille lukkotekniikoita. Tiesitkö muuten, että aikidon 6.-5. kyun tutut ikkyo ja nikyo tulevat karatessa vasta dan-tasolla. Tekniikat ovat siis samoja, mutta painopiste on toinen. Vastaavasti karaten peruskurssin potkutekniikat voivat olla aikidokoille täyttä mystiikkaa.


Mitä mieltä opettajat ovat?

Istahdin opettajien kanssa kahvikupilliselle ja juteltiin hiukan kokemuksista kesäleiriltä.


Ilpo Jalamo shihan, karate 7. dan


Olet taas mukana Shaolinin kesäleirillä. Millaisia kokemuksia sinulle jäi viime vuoden Shaolinin kesäleiriltä?
” Oikein hyvät. Oli ilo seurata Petterin ohjausta ja sain useita vinkkejä omassa tyylissämme oleviin aikidotyyppisiin tekniikoihin. Karatekoilta saatu palaute oli erittäin positiivista ja mielestäni leiri toimi hyvin myös yhteishengen kannalta.”
Leirillä lajeina olivat aikido ja karate. Miten näet lajien yhteneväisyydet ja erot?
”Lajit täydentävät toisiaan erinomaiseti”
Miten uskoisit karatekojen ja aikidokoiden oppivan yhteisharjoittelusta?
” Karatekoiden tulisi ottaa oppia aikidokoitten budohengestä, joustavuudesta, ja kyvystä hyväksyä erilaisia ja tasoisia harjoituspareja. Aikidon harrastajilla on ihailtava kontrolli ja harmonia harjoitellessaan aikidoa. Lyöntejä ja potkuja harjoitellessa tuo sama asenne ja mielelentila tulisi olla sama. Jotkut menevät uudessa tilanteessa lukkoon tai löytävät itsestään sisäisen Hulkin.”
Ilpo Jalamo: Mitä haluaisit kertoa suomalaisille aikidoharjoittelijoille? Miksi heidän pitäisi pohtia myös karaten kautta lajiaan?
” Aikidossa on monia harjoituksia, jotka sisältävät lyöntejä ja potkuja. Tutustumalla tarkemmin näiden tekniikoiden toimintaan ja karatetyyppiseen ajatteluun, kehittyy myös aikidossa. ”
Terveiset harjoittelijoille liittyen kesäleiriin: mitä haluaisitte sanoa heille?
"Leiri ei ole vain tutustumista eri lajiin. Se on myös tutustumista oman salin muihin harjoittelijoihin ja yhteishengen luomista."


Petteri Silenius shihan, aikido 6. dan


Olet taas mukana Shaolinin kesäleirillä. Millaisia kokemuksia sinulle jäi viime vuoden Shaolinin kesäleiriltä?
” Hyviä kokemuksia ja uusia ideoita omaan harjoitteluun ja opettamiseen. Oli hienoa seurata kuinka avoimesti eri lajien harjoittelijat suhtautuivat uusiin oppeihin. Ei harjoiteltu aikidoa tai karatea vaan tehtiin budoa. Ilpon opetustyöskentelyä ja kuinka hän jakaa valtavaa kokemustaan on aina hienoa seurata. ”
Leirillä lajeina olivat aikido ja karate. Miten näet lajien yhteneväisyydet ja erot?
” Kummankin lajin harjoittelijat voivat ottaa vaikutteita toisiltaan. Kyse ei aina ole niinkään teknisistä eroavaisuuksista. Aikidokoilla olisi paljon opittavaa karatekoiden tinkimättömästä ja päättäväisestä asenteesta. Aina ei tarvitse nähdä eri lajien piirteitä erilaisina kuin omassa lajissa. Olisi hyvä katsoa mitä samoja asioita löytyy.”
Miten uskoisit karatekojen ja aikidokoiden oppivan yhteisharjoittelusta?
” Aikidon harjoittelijat voisivat kehittää lyönti- ja potkutekniikkaansa paremmaksi karaten avulla. Leirin seurauksena aloin kehittää aikidon lyöntihyökkäyksien harjoitusmetodeja. Löysin aivan uuden ulottuvuuden ja kehittämisen alueen aikidossa. Huomasin, että karaten harjoittelijat löysivät uusia ideoita horjutuksiin ennen heittoja ja aikidoperäisten käsisidontojen tehoja paranneltiin.”
Petteri Silenius: Mitä haluaisit kertoa suomalaisille karateharjoittelijoille? Miksi heidän pitäisi pohtia myös aikidon kautta lajiaan?
” Aikidoa kuten myös karatea on lukuisia suuntauksia. Aikido-opettajan tulisi miettiä opettaessaan karatekaa, mitä hän on aiemmin harjoitellut omassa lajissaan. Jos opettaja on itse harjoitellut monipuolisesti budoa hän voi tarjota muiden lajien harjoittelijoille jotain sellaista, mitä he eivät ehkä ole omassa lajissaan löytäneet. Kun aloin opettamaan edistyneemmille karatekoille lukkotekniikoita, pyysin näyttämään ensin kuinka he tekivät niitä. Sitten annoin vinkkejä siitä, miten he saisivat lukotukset toimimaan tehokkaammin. En puuttunut niinkään muotoon vaan ennenkaikkea sisältöön. ”
Terveiset harjoittelijoille liittyen kesäleiriin: mitä haluaisitte sanoa heille?
” Shaolin-dojon leiri on erinomainen tapa tutustua niihin samoihin ihmisiin, joita kohtaamme vuoron vaihtuessa salin eteisessä. Se luo myös yhteishenkeä koko saliin. Toivoisin, että enemmän aikidon harjoittelijoita löytäisi tiensä leirille tällä kertaa. Viime kesänä meitä oli leirillä turhan niukasti.”


Tule mukaan kesäleirillePaikka on Hansakatu 2, Turku, Topeliuksen koulun Hansakadun yksikkö


Löydät tietoa myös Facebookista https://www.facebook.com/events/2253578178233377/

0
Feed

Jätä kommentti